Expozíció-korrekció könnyen és gyorsan

Expozíciókorrekció

Az eredeti kép

Bár a Photoshop számos eszközt kínál, amivel a képek kontrasztját, színét vagy éppen expozícióját utólag módosíthatjuk ez a elírás az egyik legfrappánsabb és leggyorsabb eljárást mutatja be.

Ha pontosan egy fényértékkel (blendével) sötétebbre akarjuk venni a képet, akkor az alábbi lépésekkel ezt megtehetjük a Photoshopban. Persze ehhez olyan eredetire van szükségünk, ahol teljes árnyalati terjedelemben találunk részleteket.

Expozíciókorrekció

A sötétebbre exponált kép

Készítsünk másolatot a képről egy új rétegre, a Duplicate (Rétegmásolat) parancs segítségével. Ezt a réteget tegyük Multiply (Szendvicspozitív) módba és az átlátszóságát (Opacity) állítsuk 38%-ra. Ha csak fél fényértéket kell sötétítenünk, akkor ugyanezt az eljárást kövessük, de csak 19%-os átlátszósággal.

Expozíciókorrekció

A világosabbra exponált kép

Ha világosítani akarunk a képen egy egész fényértéket, hasonló módon járjunk el, de összhatásmódnak Screent (Szendvicsnegatív) válasszunk.

Természetesen nem kell ragaszkodnunk az egész blende beállításhoz, illetve +/- 1 f-nél nagyobb értéket is használhatunk, ha 38%-nál nagyobb értéket választunk átlátszóságnak. Sőt, ha 100%-nál több kellene, akkor hozzunk létre még egy másolatot a rétegből, ezzel tovább erősítve a hatást.

Ez a Photoshop tutorial a Fontoló Stúdió tananyagai, oktatóanyagai közül való. Copyright 2012.