Szövegkezelés Photoshopban

SzövegA Photoshop betűmegjelenítése pixeles, azaz a szövegszerkesztőkkel ellentétben a kinyomtatott betűk nem a nyomtató lehető legjobb felbontásával jelennek meg, hanem a kép felbontásán, ami sokszor alacsony lehet a kis fokozatú, vékony rajzolatú betűk szép megjelenítéséhez. Ugyanakkor a program megőrzi az eredeti szöveget, így azt könnyen szerkeszthetjük, módosíthatjuk.
Ebből két dolog következik: egyrészt a hiányzó betűtípusokkal csak akkor lesz gondunk, ha szerkeszteni akarjuk a szöveget, másrészt, ha rendelkezésünkre áll a kérdéses font, akkor korlátlanul transzformálhatjuk, alakíthatjuk a szövegréteget, a minőségromlás veszélye nélkül.

Csikarjunk ki többet a Photoshopból!

Noha a képernyőn – akármilyen nagyításban is nézzük a képet – pixelesen jelenik meg a szöveg, mégis van két útja, hogy éles, tiszta körvonalú betűket kapjunk.
Az egyik módja, ha a Photoshopból PostScript adatok formájában visszük ki a kérdéses képet. Ez történhet úgy, hogy közvetlenül PostScript rendszerű nyomtatóra nyomtatunk, vagy úgy, hogy EPS formátumú fájlt mentünk a képből (mentésnél az Include Vector Data kapcsolót be kell kapcsolnunk). Ebben az esetben a PostScript adatok között a fontokat is megtaláljuk, így nyomtatáskor a lehető legélesebb képet kapjuk (csak a nyomtató felbontásától függően). Ennek egyik hátránya, hogy PostScript rendszerű nyomtatóra van hozzá szükség, a másik, hogy az így elmentett EPS fájlt nem tudjuk ugyanúgy megnyitni Photoshopban. Ha megpróbáljuk, egybeolvasztott képet kapunk, rétegek, betűtípusok és minden egyéb kísérőinformáció nélkül.
A másik mód sokkal rugalmasabb: PDF formátumban elmentve a szöveget tartalmazó képet, szintén éles, pontos körvonalat kapunk, ezt akár már képernyőn is megtekinthetjük – például az Adobe Readerben – és bármilyen rendszerű nyomtatón kinyomtathatjuk. Ráadásul, ha a Photoshop kompatibilitási módot megtartva hozzuk létre a PDF fájlt, akkor ismét megnyitva a képet, minden réteget és egyéb információt megtalálunk, akárcsak PSD vagy TIFF formátumba mentve. Igaz, a Photoshopban megnézve továbbra is pixelesen jelenik meg ugyanaz a szöveg.

Szöveg

Az ábrán jól látható, hogy míg a Photoshopban (felső kép) pixelesen jelenik meg a szöveg, addig az Acrobatban (alsó kép) a betűk körvonala tökéletesen éles. A hozzárendelt hatások, mint a vetett árnyék vagy a domborítás, továbbra is pixelesen jelennek meg.

A Photoshopban három féle szöveges objektumot hozhatok létre: pontszöveget, bekezdésszöveget, valamint görbére írt szöveget. Mindháromhoz a szöveg eszközt kell használjuk, és az első kettőhöz semmi különleges előkészületre nincs szükség. A pontszöveghez elegendő a kép tetszőleges pontjára kattintani és már írhatunk is, míg a bekezdésszöveg alkalmazásához a szöveg eszközzel téglalapot kell húznunk, ami innen kezdve szövegdobozként fog funkcionálni – nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy kiadvány- és szövegszerkesztő programokban megszokhattuk.
Mivel ezek a módok különleges meglepetéssel nemigen szolgálnak annak, aki már használta a szöveg eszközt, a harmadik féle szövegmódot részletezném inkább.
A görbére írt szöveg lehetősége a Photoshop CS2 változata előtt az Illustrator, illetve az InDesign kiváltsága volt; ha íven akartunk elhelyezni egy feliratot, akkor bizony Photoshopban nehezen megoldható feladattal néztünk szembe. A CS2 óta viszont itt is ugyanolyan könnyedén kivitelezhető, mint a többi Creative Suite alkalmazásban.
Elsőként is némi előkészületre van szükségünk: meg kell rajzolnunk vagy létre kell hoznunk azt a vektorgörbét, ami a szövegünk alapja lesz. Ehhez használhatjuk a toll (vagy szabadkézi toll) eszközt, az alakzateszközök bármelyikét vagy a Path palettát. Ha a vektoros rajzeszközök közül használjuk valamelyiket, ügyeljünk, hogy alakzatréteg vagy görbe-rajzoló módra legyenek állítva, ne pedig pixelkitöltésre. Ha könnyebben boldogulunk a kijelölő eszközökkel, akkor sincs gond: hozzunk létre új kiválasztást, majd a Path paletta menüjéből válasszuk a Make Work Path parancsot. Itt toleranciának válasszunk 1-1,5 pixeles értéket, majd hagyjuk jóvá. Ez átalakítja az aktuális kijelölésünket vektorgörbévé, ami Work Path néven jelenik meg a Paths palettán.
Bármelyik módszert követtük is, a Paths palettán kell legyen legalább egy tételünk – tegyük ezt aktívvá, egyszer a nevére kattintva (ha nem lett volna aktív). Ezután vegyük a szöveg eszközt és vigyük a vonal fölé, oda, ahol a feliratot el akarjuk kezdeni. Itt az egérmutató átváltozik görbére író szöveg eszközre – ezzel kattintva már írhatjuk is a szöveget a vonalra.
Szöveg A görbére írt szöveg szerkesztés és formázás tekintetében ugyanúgy viselkedik, mint a többi szöveg Photoshopban (azaz a Character és Paragraph paletták segítségével dolgozhatunk vele), de van egy további beállítási lehetőségünk is.
Ha az eszköztárból a fekete nyíl (görbe kijelölő) eszközt választjuk és a görbére írt szöveg fölé visszük, akkor, megjelennek a vezérlők a görbén. Összesen három ilyen vezérlővonalat találunk: egyet a szövegtartomány elején, egyet a végén, egyet pedig a közepén. Ez utóbbit néha nehéz megtalálni (sokszor magától a szövegtől nem látszik), de ha figyeljük, hogyan változik a kurzorunk, akkor ez sem lehetetlen feladat. Ezek segítségével befolyásolhatjuk, hol kezdődjön, illetve végződjön a szöveg a görbén, illetve beállíthatjuk, hogy melyik irányban legyen olvasható.

További fogások…

Általában a fejlett szövegkezelés és a szövegstílusok használata a szöveg- és kiadványszerkesztő programok sajátja. Valamint a Photoshopé. Képfeldolgozó program létére más célszoftvereket megszégyenítő alapossággal állíthatjuk be a tipográfiai jellemzőket. Szövegstílusokat azonban nem találunk a programban. Mégis, ha gyakran ismétlődő szövegformáink vannak, segíthetünk az aprólékos beállítgatáson: állítsuk be egyszer a kívánt paramétereket (betűtípus, -méret stb.), majd mentsük el az eszköz beállításait Presetként (Eszközminta). Innen kezdve egyetlen kattintással kiválaszthatjuk az elmentett eszközt és ezzel együtt az összes beállítását is.
Ha végeztünk az éppen szerkesztett szöveggel, jóvá kell hagynunk a változásokat. Ezt legtöbbször automatikusan megtesszük, amint egy másik eszközre váltunk át. Ha azonban továbbra is a szöveg eszközzel akarunk dolgozni, csak éppen egy másik rétegen, akkor az Options (Opciók) sávon a pipa gombra kell kattintanunk, vagy ha gyorsabban akarjuk ezt az eredményt elérni, akkor a numerikus billentyűzeten található Enter billentyűt használhatjuk. Ellentétben a hagyományos Enterrel, ez nem sort emel, hanem a réteg beállításait hagyja jóvá.
Noha a szöveg eszközre átváltva az Options (Opciók) sávon megjelennek a legfontosabb szövegformázási lehetőségeink, sokszor érdemes elővenni a Character (Karakter), illetve Paragraph (Bekezdés) palettát is. Egyrészt azért, mert itt lényegesen több beállítási lehetőségünk van, másrészt viszont azért, mert ezek használatával nem is kell a szöveg eszközhöz folyamodnunk. Elegendő, ha az adott réteg aktív, a paletták változásai azonnal megjelennek a teljes szövegen. Egyedül akkor nem használható ez a megoldás, ha a szöveg egy részét a többitől eltérő formázással szeretnénk ellátni.
Ha a telepített fontokat fontkezelő programmal (mint amilyen az ATM Deluxe vagy az Extensis Suitcase) megváltoztatjuk, vagy újabb betűtípusokat telepítünk a rendszerünk alá, elsőre nem biztos, hogy megjelennek az új fontok a Character (Karakter) palettán. Szerencsére kényszeríthetjük a Photoshopot a fontlista frissítésére anélkül, hogy ki kellene lépnünk. Mindössze lenyomva kell tartanunk a Shift billentyűt, amikor a szöveg eszközre kattintunk.

Ez a Photoshop tutorial a Fontoló Stúdió tananyagai, oktatóanyagai közül való. Copyright 2012.