Bőrtónus színkorrekciója Photoshopban

Bőrtónusok színkorrekciójaA retusálás és színkorrigálás egyik legkényesebb kérdése a bőrtónusok élethű reprodukciója. Hogy ez bonyolult, de érzékeny feladat, az köztudott, de hogy van rá néhány jól kézzelfogható irányelv, az talán nem annyira ismert.

 

Bár maga a „bőrszín” nem teljesen egyértelmű meghatározás, hiszen ahány ember, annyi árnyalat, ami a napozással változhat, ráadásul jelentősen befolyásolja a megvilágítás is: még ugyanaz a szín is másként mutat a fényképen reflektorfényben és árnyékban. Mindezek ellenére mégis van néhány olyan recept, amely jó alapot adhat a bőrtónusok megítésére bármely képen.
A megfelelő beállításhoz először is meg kell ismernünk a képen szereplő színeket, amiben az Info panel lesz nagy segítségünkre. Viszont – hasonlóan a pipettához – alapbeállításként az Info panel egyetlen pixel színértékét mutatja, amely téves adatot adhat, különösen a zajosabb képeken. Ezért a mérés előtt mindenképpen érdemes a pipetta mintavételezési méretét 5×5 pixelesre állítani (vagy nagyon nagy felbontású fájlok esetében még nagyobbra). Viszont azt is tartsuk szem előtt, hogy így a varázspálca eszköz hibásan működik, tehát dolgunk végeztével ne feledjük majd visszaállítani a pipettát Point Sample beállításra.
Bőrtónusok színkorrekciója
Ezután a színmintavevő eszközzel (Color Sampler) vagy a pipettával a Shift billentyű lenyomása mellett kattintsunk a képre a bőr világos részére. Vigyázzunk, hogy ne csillogó felületet válasszunk és hogy az így elhelyezett mintavételi pont kellően messze legyen minden egyéb részlettől (haj, szemöldök stb.), hogy a területi átlagolást ne zavarja.
Az imént elhelyezett színmintavételi pont adatait az Info panel alján olvashatjuk le. Nem csak leolvashatjuk, hanem a kis pipetta ikonra kattintva meg is változtathatjuk a mérés szímódját. Váltsuk át a mérést CMYK-ra.

Bőrtónusok színkorrekciójaEzek után következhet a tényeleges korrekció. Bármilyen színkorrekciós parancsot használjunk is, az Info panelen két értéksor jelenik meg: előtte/utána. Természetesen az első érték nem változik, csak összehasonlítási alapnak jelenik meg.
A korrekciót különféle parancsokkal elvégezhetjük a Photoshopban, de itt a legszabadabb szerkesztést talán a gradációs görbe (Image > Adjustments > Curves) adja. Itt csatornánként külön állítva a görbét elég pontosan szabályozhatjuk az egyes színek mennyiségét, szem előtt tartva persze azt, hogy hiába olvassuk le az Info panelen az adatokat CMYK-ban a kép és így a korrekció is RGB-ben történik! Természetesen a CMY komponensek változtatásához a komplementer RGB csatornán kell változtatnunk. Attól függően, hogy milyen CMYK profil van beállítva a Photoshopunknak, a szükséges változtatás némiképp eltérhet, illetve egy-egy csatorna változtatása befolyásolhatja a többi értékeit is – ilyenkor próbálkozással közelítjük a kívánt eredményt.
Abban az esetben, ha kép színei egyébként megfelelnek, csak a bőr színeit akarjuk módosítani, a Curves parancs előtt ki kell jelölnünk az érintett területet. A másik lehetőség, hogy a szelektív színkorrekciót alkalmazzuk (Image > Adjustments > Selective Color), ahol pontosan megadhatjuk, hogy melyik főszínben milyen CMYK komponenseket akarunk változtatni. Itt természetesen a vörös komponenssel dolgozzunk elsősorban és így érjük el a kívánt eredményt. Igen látványos és jó eredményt ad a fekete komponens változtatása (elsősorban csökkentése) a bőr sápadtabbá tételére. Ha növeljük a fekete komponenst, a bőr napbarnítottabb lesz, de ezzel óvatosan: a fekete miatt veszít is a bőrszín a telítettségéből, így a fekete növelése mellett a bíbor és sárga értékeket is növeljük.
Az általános ökölszabály a színekre: a sárga értéke legyen egyenlő vagy legfeljebb 30%-kal magasabb, mint a bíbor, kivéve gyerekeknél, akiknek a bőre valamivel rózsaszínesebb, így náluk előfordulhat, hogy a bíbor érték valamivel magasabb, mint a sárga. A cián értéke legyen a bíbor egyötöde és fele között, a fekete pedig minél alacsonyabb, célszerűen nulla. A világos bőrtónusoknál többnyire 5-20%-kal több sárgát találunk, mint bíbort. Például megfelelő bőrtónust ad a 8C 35M 40Y 0K sápadtabb bőrre, míg a 25C 55M 70Y 10K napbarnított bőrre.
Afrikaiaknál ugyanezek a szabályok érvényesek, de magasabb értékekkel, így például a világosabb barna 20C 65M 70Y 15K vagy a sötétebb barna 25C 80M 85Y 45K érték.
Ázsiaiaknál szintén az elején lefektetett szabályokat kell követnünk, de a sárga értéke legyen legalább 10-15 százalékponttal magasabb a bíbornál. Így például ázsiai bőrtónusnak elfogadható érték a 15C 30M 55Y 5K.

Bőrtónus színek

Ez a Photoshop tutorial a Fontoló Stúdió tananyagai, oktatóanyagai közül való. Copyright 2012.