Op-art kép rajzolása Illustratorban

Az Adobe Illustrator remek eszközöket vonultat fel Op Art képek készítésére, némelyik eszközt és parancsot mintha csak erre találták volna ki. Ebben a leírásban ízelítőt szeretnénk adni a Illustrator ilyen lehetőségeiről és buzdítani a kísérletezésre.

Op art rajz Illustratorban

Készítsünk egy új üres oldalt a File > New pontban, a mérete legyen A4, tájolása fekvő. Bár a képünkön most csak fekete-fehérben dolgozunk, a színmódok közül érdemes a majdani kimenetnek megfelelőt választani: RGB-t ha képernyőre, CMYK-t, ha nyomdába szánjuk a művünket.
Elsőként a keretet készítjük el: a téglalap eszközzel kattintsunk az oldal bal felső sarkába, majd a megjelenő párbeszédablakban adjuk meg a teljes A4-es méretet, azaz 297×210 millimétert. Ez lesz az ábránk kerete. Állítsuk be a vonal vastagságát a megfelelő méretre, majd rendeljünk a körvobalhoz színátmenetet (ezt csak a CS6 változatban tehetjük meg).

Op art rajz Illustratorban
A Stroke palettán növeljük meg a vonalvastagságot 6pt-ra. Ha nem CS6-os verzióval dolgozunk, akkor adjuk ki az Object > Path > Outline Stroke parancsot. Ez az egyszerű körvonalból kitöltést készít, így most már az eszköztár alján található színátmenet ikonnal alkalmazhatjuk rá az átmenetet. Végül állítsuk be az átmenet irányát -30 fokra. Ha profi eredményt akarunk elérni, ne fekete-fehér átmenetet adjunk meg, hanem világos szürkéből sötét szürkébe menőt, így sem fehér, sem fekete nem lesz az átmenetben, ami a nyomda szempontjából előnyösebb.

Op art rajz Illustratorban
A kockaháló elkészítéséhez rajzoljunk egy 15×7 négyzetből álló hálót. Mivel a háló esetében nem egyszerűen csak a vonalakra lesz szükségünk, ezért négyzetekből készítjük el azt. Ismét a téglalap eszközt elővéve kattintsunk a lapra, majd adjunk meg méretnek 15×15 mm-t. Ezután kattintsunk kétszer a fekete nyíl eszközre (vagy adjuk ki az Object > Transform > Move parancsot – Ctrl + Shift + M) és a párbeszédablakban állítsunk be vízszintesen 15 mm elmozdulást, függőlegesen 0-t. Ne az OK, hanem Copy gombbal hagyjuk jóvá, így máris másolat készül a négyzetről. Ezután az Object > Transform > Again (Ctrl + D) paranccsal ismételjük ezt meg 13-szor, így összesen 15 elemet kapunk. Majd jelöljük ki az összest, ismét adjuk ki a Move parancsot, ez alkalommal függőlegesen mozdítva el a teljes sort 15 mm-rel.

Op art rajz Illustratorban

A hálóban sakktáblaszerűen jelöljük ki a mezőket az első 10 oszlopban, majd színezzük őket fehérre, illetve feketére. A mezők körvonalára már nem lesz szükségünk, ezért azt megszüntethetjük. Ezután rajzoljunk egy téglalapot, ami valamivel nagyobb, mint az eddig beszínezett mezőink. Ezt töltsük ki fekete-fehér színátmenettel, majd másoljuk a vágólapra (Edit > Copy – Ctrl + C). Válasszuk ki a fekete mezőket: ezt viszonylag könnyen megtehetjük, ha egyet kiválasztunk közülük, akkor az Edit > Select > Same Fill Color paranccsal az összes azonos kitöltőszínnel rendelkező elemet kiválaszthatjuk, akárcsak az Illustrator 10-es verziótól kezdődően a Photoshopból már ismert varázspálcával. A fekete mezőket és a színátmenetet együtt kiválasztva vegyük elő a Transparency palettát, majd a paletta menüjében válasszuk a Make Opacity Mask parancsot. Ez a legfölső elemmel (a színátmenetes téglalappal) maszkolja az alatta lévőket. Ezután az Edit > Paste in Front (Ctrl + F) paranccsal illesszük be az előzőleg kimásolt téglalapot ismét, jelöljük ki a fehér mezőkkel együtt, majd ismét adjuk ki a Transparency paletta Make Opacity Mask parancsát. Mivel ez a maszk éppen fordítva kellene álljon, a palettán kapcsoljuk be az Invert kapcsolót.

Op art rajz Illustratorban

Az előbbi műveletből kimaradt mezőket is színezzük át fekete-fehérre sakktáblaszerűen az utolsó öt oszlopban. Ezután jön az „omlás”. Itt az öt utolsó oszlopot kijelölve adjuk ki az Object > Transform > Transform Each (Ctrl + Alt + D) parancsot. A kockák méretén nem akarunk változtatni, ezért a Scale mezőn ne változtassunk. A Move részt állítsunk 2-2 mm-re, az Angle-t pedig 45 fokra. Fontos, hogy ezután kapcsoljuk be a Random kapcsolót, illetve a Preview-t, ha meg is akarjuk nézni, hogy milyen lesz az eredmény. Hogy az elmozdulás nagyobb legyen, a Random fölötti referenciapontok közül válasszuk valamelyik sarkot. Az elforgatás után kijelölve az egyes elemeket az Effects > Stylize > Drop Shadow pont alatt adhatunk nekik árnyékot.

A négyzethálónak adjunk vonalakat is. Ezt azonban nem az elemek körvonalának megadásával érjük el, hanem külön vonalhálót hozunk létre. A vonalak kitöltése színátmenetes kell legyen, ezért nem használhatunk ténylegesen vonalakat, hiszen a körvonal (Stroke) tulajdonság nem viselhet színátmenetet. Helyette keskeny téglalapokkal dolgozunk. Kattintsunk a téglalap eszközzel a képre, majd a megjelenő párbeszédablakban adjuk meg a téglalap méreteit (a példában 288×0,5 mm-t használtunk). Ezután az elem kitöltését változtassuk színátmenetre. Vegyük elő a Gradient palettát és a lineáris helyett válasszunk körkörös, azaz Radial átmenetet és állítsuk be ízlésünk szerint. Itt sötétebb színnek 75%, világosabbnak 10% feketét használtunk, 72%-hoz eltolt középponttal. Miután megvagyunk, a hálónak megfelelő számú másolatot kell készítenünk róla. Ehhez jelöljük ki, majd a fekete nyíl eszközre kétszer kattintva a megjelenő Move ablakban adjunk meg a Vertical mezőben 15 mm-t. A parancsot a Copy gombbal hagyjuk jóvá! Ezután már csak a Transform Again (Ctrl + D) parancs többszöri kiadására van szükségünk.
Az egyik vonalat forgassuk el 90 fokkal, majd hajtsuk végre rajta az előbbi sokszorosítást, ez alkalommal természetesen vízszintes irányban.

Op art rajz Illustratorban

Az utolsó munkafázis a háttérben látható ellipszisek elkészítése. Mivel ezek a háttérben lesznek, nem árt ha új rétegen kezdjük a munkát, hogy a sok elem ne zavarjon össze. Rajzoljunk egy oválist, majd adjuk ki az Object > Transform > Transform Each parancsot (Ctrl + Alt + D). Itt beállíthatjuk mindazokat a transzformációkat, amelyeket a kiválasztott elemre érvényesíteni akarunk. Ez esetben nem lesz szükségünk a véletlenszerűségre, ezért a Random kapcsolót kapcsoljuk ki. Változtassuk a méretet, az elforgatást és az elmozdulást egyaránt, majd a Copy gombbal hagyjuk jóvá. Ezután a korábban is használt Transform Again (Ctrl + D) parancs addig ismétli a transzformációt, amíg a billentyűkombinációt lenyomva tartjuk. Kísérletezhetünk azzal is, hogy különböző referenciapontokat adunk meg a forgatás-mozgatás középpontjának.
Bár itt elvileg használhatnánk az Effect > Distort & Transform > Transform parancsot, gyakorlatilag más eredményt ad, mint a Transform Each, így erre a feladatra kevésbé jól használható.
Végül az ellipsziseket küldjük a háttérbe a tábla alá.

Op art rajz Illustratorban

Ez az Illustrator tutorial a Fontoló Stúdió tananyagai, oktatóanyagai közül való. Copyright 2012.