Egyszerű láng Photoshopban

Lángoló betűk PhotoshopbanLátványos hatást érhetünk el lángoló betűk vagy egyéb elemek használatával. Többnyire a leginkább meggyőző eredményt úgy érhetjük el, ha rendelkezünk lángokat ábrázoló képpel, amit a szöveggel ötvözhetünk. Ha azonban nincs ilyenünk, készíthetünk lángokat a Photoshop segítségével is.


Lángoló betűk PhotoshopbanElőször hozzunk létre egy fekete hátterű képet, majd fehér festőszínnel írjuk fel rá a meggyújtandó szöveget. Szöveg helyet mást is használhatunk persze, rajzot, emblémát – a lényeg, hogy fehér kitöltőszíne legyen. A szövegrétegéből hozzunk létre egy másolatot, majd váltsuk át a színét feketére. Ez a réteg majd csak a munka végén fog kelleni, addig rejtsük el, a Layers palettán a szem ikon kikapcsolásával.
Válasszuk most ki a fehér betűs réteget, majd olvasszuk egybe a fekete háttérrel a Layer > Merge Down paranccsal.
Lángoló betűk PhotoshopbanEzután az egész képet forgassuk el 90 fokkal az Image > Rotate Canvas megfelelő parancsával. Alkalmazzuk a képre a Filter > Stylize > Wind szűrőt, Blast beállítással, majd forgassuk vissza az egész képet eredeti helyzetébe.

Ezek után alkalmazzuk a Stylize > Diffuse (Normal beállítással), a Blur > Gaussian Blur és a Distort > Ripple szűrőket. Az életlenítés sugara 2–3 pixel, a fodrozás mértéke 100, mérete közepes.

Lángoló betűk PhotoshopbanHa készen vagyunk, már gyakorlatilag megvan a lángnyelvek alakja, már csak a színezés van hátra. Ehhez először létre kell hoznunk egy új színátmenetet fekete-vörös-sárga-fehér színekkel. Ezek a színek az izzó fekete test színei. Ha ezt definiáltuk, akkor adjuk ki az Image > Adjust > Gradient Map parancsot és válasszuk az imént kreált átmenetet. Ezzel már ki is színeztük a tüzet.

Lángoló betűk PhotoshopbanVégül jelenítsük meg a korábban eltüntetett réteget, hogy a betűknek csak a körvonala égjen. Ha valamilyen háttér elé akarnánk helyezni a lángoló betűket, akkor a tüzet hordozó réteget Screen módba kell tennünk – ezzel a fekete átlátszóvá válik, a lángok azonban megmaradnak.

Lángoló betűk Photoshopban

Ez a Photoshop tutorial a Fontoló Stúdió tananyagai, oktatóanyagai közül való. Copyright 2012.