Illustrator CC

Illustrator CCAz Illustrator – az Adobe legrégibb alkalmazása – ismét megújul. Az előző változatokban az újdonságok listája elég kurtára sikeredett, vajon mivel rukkolnak elő a fejlesztők a CC verzióban?

Dióhéjban: Beállítások szinkronizálása • Touch Type eszköz • Pixeles képek kezelése ecseteken • Betűtípusok keresése • Betűtípusok szinkronizálása TypeKittel • Mintaecsetek sarkainak automatikus generálása • Több fájl importálása egyszerre • Pontszöveg és szövegdoboz könnyebb átalakítása • Free Transform eszköz kényelmesebb kezelése • Csatolt fájlok kezelésének fejlesztése és csomagolása • Jobb CSS export

A legnagyobb újdonság…

A legnagyobb újdonság nem műszaki jellegű, hanem az értékesítéssel kapcsolatos. Az Adobe nemrégiben szakított a „hagyományos”, dobozos értékesítéssel, azaz a szoftverek csak letölthető licenc formájában lettek elérhetők, most viszont nagyot fordítanak még ezen is: a teljes üzleti modellt változtatják meg: nem egyszer fizetünk és onnantól használhatjuk a szoftvert, amíg kedvünk tartja, hanem előfizetéses rendszerben, havi díjjal kell számolnunk. Amíg az előfizetés él, mindenből megkapjuk a legszebb, legjobb, legújabb változatot, de ha az előfizetés lejár, akkor már nem működnek a programok – még a régebbi változatokkal sem dolgozhatunk. Hogy ez jó-e, megéri-e, az nagyon attól függ, ki hány szoftvert használ az Adobe kínálatából és mennyire szerette követni a frissítéseket. Akinek csak az Illustrator kell és egy jól működő verzióval akár évekig is eldolgozgat, az most valószínűleg mélyebben a zsebébe kell nyúljon. Aki viszont sok mindent használ, 3-4 vagy még több alkalmazást, és számít, hogy naprakész legyen, az valószínűleg összességében olcsóbban jön ki. Akár így, akár úgy, az Adobe nem hagyott döntési lehetőséget: mostantól csak a Cloud létezik.

Két fontos tévhitet azonban el kell oszlassak: egyrészt a szoftverek maguk nem online működnek, ugyanúgy le kell tölteni és lokálisan telepíteni kell őket, mint minden más programot. Sőt az sem igaz, hogy folyamatos online kapcsolat kellene a munkához, mindössze havonta egyszer elengedhetetlen a netkapcsolat, amikor az Adobe ellenőrzi, hogy az adott csomagnak (pontosabban az adott felhasználónak) érvényes-e még az előfizetése.

Illustrator CCÉs ha már felhő: kézenfekvő volt, hogy a beállításainkat a felhőn keresztül szinkronizálhassuk. A CC használata közben (ha be vagyunk jelentkezve a Cloudba) egyszerűen feltölthetjük szinte az összes alapbeállításunkat, hogy egy újratelepítés vagy más gépre átköltözés esetén egy kattintással importáljuk őket.

Tapogassuk a betűket!

Az egyik legnagyobb beharangozott design újdonság a Touch Type eszköz, amellyel egyes betűket foghatunk meg, méretezhetünk át, mozgathatunk és forgathatunk, mintha csak önálló objektumok lennének – persze mindezt úgy, hogy közben végig szerkeszthető marad a szöveg. A funkció valóban nagyon látványos, bár nem annyira új, hiszen minden ilyen szerkesztést korábban is végrehajthattunk az Illustratorban, igaz több kattintással. Hasonló újdonság (legalább is kényelmi szempontból) a pontszöveg szövegdobozzá alakítása és viszont. Eddig erre külön parancs szolgált, most kétszer kattintva megtehetjük ugyanezt. És ha már betűk és kényelem: a betűtípusok keresése is könnyebb és gyorsabb lett, bármilyen nevet vagy annak részét beírhatjuk a keresőmezőbe és az Illustrator felkínálja azokat a fontokat, amelyek nevében a szó(töredék) megtalálható.

Illustrator CC TouchTypeAmi valóban újdonság a Touch Type eszközben és néhány társában, hogy (már nevében is) az érintőképernyős eszközök használatát is támogatja, azaz könnyebb velük ujjal dolgozni.

Transzformációk és ecsetek

A szerkesztések körében a Free Transform, azaz a szabad alakítás eszköz újult meg, legalább is külsőségeiben. Itt is azonnal tetten érhető az elmozdulás az érintőképernyők felé, hiszen a különféle transzformációk között eddig a Shift, Alt és Ctrl funkcióbillentyűkkel válthattunk (éppúgy, mint Photoshopban), mostantól viszont a képernyőn megjelenő nagy, barátságos gombokkal, így akár egy kézzel is működik az alakítás. A funkcionalitásban nincs újdonság, sajnos annyi sem, hogy meghatározhassuk, hogy a befoglaló keret ne ugorjon vissza téglalappá minden egyes fogás után.

Ami viszont új funkció és komolyabb lehetőségeket rejt, az a pixeles képek alkalmazása ecsetvonásokra. Eddig csak vektorobjektumokból készíthettünk ecsetet, de most már pixeles képekből is, ami részben az ecsetek felhasználásának enged tágabb teret, részben pedig a pixeles képek szerkesztési lehetőségeit bővíti ki.

És ha már ecsetek, nem mehetünk el szó nélkül az mintaecsetek (pattern brush) új funkciója mellett. Eddig a mintaecset egyes összetevőit külön-külön meg kellett rajzolnunk, mostantól viszont az egyenes szakasz alapján a program felkínál különféle variációkat a sarok elemekre, amelyek közül választhatunk tetszés szerint.

Import és Export

Kimeneti és bemeneti oldalon is van újdonság: a Place parancsnál már nem csak egyetlen képet hozhatunk be egyszerre, hanem tetszőleges mennyiségűt, akárcsak InDesignban. A betöltött képek megjelennek a kurzor mellett és egymás után elhelyezhetjük őket a dokumentumunkban. És ha már elhelyeztük, a Links panelen sokkal jobban nyomon követhetjük a kapcsolatokat, sőt a korábban beágyazott képeket is könnyedén külső képpé alakíthatjuk.

Kimeneti oldalon a CSS export az fő újdonság, bármely elem vagy akár a teljes illusztráció összes elemének tulajdonságát megtaláljuk a panelen, ahonnan másolhatjuk, illetve exportálhatjuk a webes kolléga számára. És végre Illustratorban is elérhető a csomagolás, amikor egy munka dokumentumát és összes csatolt elemét (képeket, betűtípusokat) egyetlen kattintással összegyűjthetjük egy mappába.