InDesign CC

InDesign CCAz Adobe szoftvereinek új, Creative Cloud generációjával együtt az InDesign is megújul. Ez remek hír, bár biztosan lesznek sokan, akiknek jobb hír az, hogy nem kötelező váltani, a CS6 verzió is elérhető lesz – de ki tudja meddig?

Dióhéjban: Beállítások szinkronizálása • 64 bites működés • Sötét felhasználói felület • HiDPI és Retina kijelző támogatás • Betűtípus keresés • Kedvenc betűtípusok • Betűtípus szinkronizálás a TypeKittel • Betűtípusok előnézete a szövegen • QR kód generátor • EPUB és CSS fejlesztések • mentés a felhőbe

A legnagyobb újdonság…

A legnagyobb újdonság nem műszaki jellegű, hanem az értékesítéssel kapcsolatos. Az Adobe nemrégiben szakított a „hagyományos”, dobozos értékesítéssel, azaz a szoftverek csak letölthető licenc formájában lettek elérhetők, most viszont nagyot fordítanak még ezen is: a teljes üzleti modellt változtatják meg: nem egyszer fizetünk és onnantól használhatjuk a szoftvert, amíg kedvünk tartja, hanem előfizetéses rendszerben, havi díjjal kell számolnunk. Amíg az előfizetés él, mindenből megkapjuk a legszebb, legjobb, legújabb változatot, de ha az előfizetés lejár, akkor már nem működnek a programok – még a régebbi változatokkal sem dolgozhatunk. Hogy ez jó-e, megéri-e, az nagyon attól függ, ki hány szoftvert használ az Adobe kínálatából és mennyire szerette követni a frissítéseket. Akinek csak az InDesgin kell és egy jól működő verzióval akár évekig is eldolgozgat, az most valószínűleg mélyebben a zsebébe kell nyúljon. Aki viszont sok mindent használ, 3-4 vagy még több alkalmazást, és számít, hogy naprakész legyen, az valószínűleg összességében olcsóbban jön ki. Akár így, akár úgy, az Adobe nem hagyott döntési lehetőséget: mostantól csak a Cloud létezik. Cserébe viszont az InCopy is innentől kezdve elérhető lesz a Cloudban.

Két fontos tévhitet azonban el kell oszlassak: egyrészt a szoftverek maguk nem online működnek, ugyanúgy le kell tölteni és lokálisan telepíteni kell őket, mint minden más programot. Sőt az sem igaz, hogy folyamatos online kapcsolat kellene a munkához, mindössze havonta egyszer elengedhetetlen a netkapcsolat, amikor az Adobe ellenőrzi, hogy az adott csomagnak (pontosabban az adott felhasználónak) érvényes-e még az előfizetése.

És ha már felhő: kézenfekvő volt, hogy a beállításainkat a felhőn keresztül szinkronizálhassuk. A CC használata közben (ha be vagyunk jelentkezve a Cloudba) egyszerűen feltölthetjük szinte az összes alapbeállításunkat, hogy egy újratelepítés vagy más gépre átköltözés esetén egy kattintással importáljuk őket.

A Cloudhoz tartozik az új Save To Cloud parancs is, amivel egyből a felhőbe menthetünk, ahol nem csak mi, hanem az ügyfeleink is megnézhetik a munkánkat, sőt a Cloudban verziókövetés is van, azaz ha mégis a két nappal ezelőtti design tetszik a kedves ügyfélnek, visszatérhetünk ahhoz is.

InDesign CC

Az InDesign felzárkózik

Végre az InDeisgnban is megjelennek azok az újítások, amelyeket a Photoshop és az Illustrator már a CS6-os változatban megkapott. A látványosabb, bár talán kevésbé várt felzárkózás a sötét felhasználói felület. Szerencsére ez itt is változtatható, így akinek nem tetszik, kihagyhatja. Annál fontosabb viszont a 64 bites működés. Bár ez elsőre nem látszik, nyomtatásnál és exportálásnál (elsősorban PDF írásnál) kiderül, hogy milyen javulást érhetünk el.

Egyelőre csak az újabb Mac-tulajdonosok örülhetnek neki, hogy mostantól az InDesign CC támogatja a HiDPI és Retina kijelzőket.

Új szolgáltatások

Sajnos itt már rövidebb a lista. Akárcsak az Illustratorban itt is a megújulás egyik területe a szöveg és a betűk kezelése. Itt is tudunk keresni a betűtípusok között, akár csak a név töredékének megadásával. A kedvenc fontjainkat megjelölhetjük és dönthetünk úgy, hogy a betűtípusok listájában csak a kedvencek jelenjenek meg, így csökkentve a keresgélési időt. Emellett az éppen kijelölt szövegen megjelenik a kiválasztandó font előnézete, ha tehát végiglépkedünk a listán, gyors nézetet kapunk, hogy a konkrét szöveg hogyan nézne ki az adott fonttal.

A Creative Cloud részeként új szolgáltatás a betűtípusok szinkronizálása az Adobe Typekit szolgáltatással. Itt különböző betűtípusok egyre bővülő kínálatából válogathatunk.

InDesign CC QR kódEgy QR kód generátor is helyet kapott az InDesign CC-ben, amivel természetesen vektoros QR kódokat alkothatunk (és akár más programokba is átemelhetünk). Ez a hasznos apróság valószínűleg sokaknak jól jön majd, de legalább ennyien szerettek volna vonalkód készítőt is.

És persze ahogy a többi CC alkalmazásból, innen sem maradhatott ki a továbbfejlesztett CSS támogatás, aminek elsősorban EPUB kiadványok készítésénél látjuk majd hasznát: jobb minőségben és több beállítással hozhatjuk létre ezentúl digitális könyveinket.