Téli fotó Dissolve módban

DissolveAz összhatásmódok között a Dissolve kilóg a sorból, mert nem szín vagy fényerő alapján dolgozik. Vajon ezt a módot mire használhatjuk?

Az alábbi példánkban egy egyszerű trükköt nézünk meg: téli, havas tájat ábrázoló fényképünknek adunk „jégvirágos” keretet. Elsőként nyissuk meg a fotót.

Dissolve mód PhotoshopbanMivel a keret egyszerű (lekerekített) téglalap kell legyen, még csak másik rétegre sincs szükségünk, elegendő, ha a Background rétegre kétszer kattintva valódi réteggé alakítjuk, majd az effektek közül az Inner Glow pontot választjuk.

Dissolve mód Photoshop

Itt állítsuk be a megfelelő értékeket: a fenti ábrán látható, hogy a példában milyen beállításokat használtunk. És íme kész is a végeredmény, a jégvirágos keretbe illesztett fotó:

Dissolve mód PhotoshopA megoldáshoz azonban még hozzá tartozik, hogy nem mindig úgy jelentkezik az eredmény, ahogy szeretnénk. Mivel a Dissolve mód pixel alapú, a látvány nagyon függ a felbontástól. A „hópelyhek” mindig 1 pixel méretűek, így minél nagyobb felbontású képpel dolgozunk, arányosan annál kisebbek lesznek. Ennek elejét vehetjük, ha átméretezzük a hatást. Ezt persze effektként nem tehetjük meg, csak ha már véglegesítettük.

A nagyobb hópelyhekhez előbb válasszuk ki a teljes képet (Ctrl + A / Command + A), majd hozzunk létre egy színkitöltő réteget a fotónk fölött. Ügyeljünk, hogy legyen előtte aktív kijelölés (de a réteg faltól-falig tartson) és kitöltőszínnek feketét válasszunk. Ha megvan, a réteg összhatásmódját váltsuk át Screenre, így a fekete kitöltés eltűnik. Ezután alkalmazzuk az Inner Glow effektet a rétegre, állítsuk be a megfelelő méretet és áttetszőséget. Most még egypixeles hópelyheink vannak, de hamarosan orvosoljuk ezt.

Az effekttel ellátott rétegre adjuk ki az Edit > Free Transform parancsot, majd méretezzük át a réteget arányosan kb. 1/3 – 1/5 méretre. A konkrét érték a kép felbontásától és az elérni kívánt hópelyhek nagyságától függ. Fontos, hogy ha kézzel méretezzük, akkor is nézzük meg a százalékos méretet a beállítósávon, mivel annak az értékére még szükségünk lesz. Miután jóváhagytuk a méretezést, adjuk ki a Layer > Layer Style > Scale Effects pontját és adjuk meg ugyanazt a százalékos értéket, amit az imént a Free Transform parancsnál. Végül adjuk ki a Layer > Rasterize > Layer Style parancsot, így véglegesítve és pixelekre bontva az Inner Glow effektet. A parancs után ismét feketében jelenik meg a réteg, mert visszaáll normál módra, így ismét át kell váltanunk Screen módba. Végül Adjuk ki ismét az Edit > Free Transform parancsot és méretezzük át ismét a teljes kép méretére a réteget. Ez alkalommal már pixelesen méretezünk, így az egy-egy pixelnyi pontok arányosan nagyobbak és kissé elmosódottak lesznek. Sőt érdemes a Bicubic Smoother pontot választani, hogy még lágyabb hópelyheket kapjunk. Az alábbi képen egy nagy felbontású kép részlete látható (100% méretben), négyszeres átméretezés után.

Dissolve mód Photoshop