Kislexikon – C

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Cache Gyorsítótár. Átmeneti, nagy sebességű adattárolási egység, amely meggyorsít egy folyamatot. A processzorok mellett találunk ilyen memóriát, amely átmenetileg tárolja az adatokat, így nem kell minden egyes művelet után a relatíve lassabb RAM-mal kommunikálni. Ugyanígy hívják a weboldalak böngészése közben a merevlemezre mentett tartalmat: ezt a böngésző nem tölti le újból.
Camera raw 1.) Összefoglaló név a félprofi és profi digitális fényképezőgépek nyers formátumának. Bár a különböző gyártók különböző kiterjesztéssel és specifikációval állítják elő a nyers fájlokat, de közös bennük, hogy a fényképezőgép nyers, feldolgozatlan adatait tartalmazzák. Camera raw fájlt nem lehet közvetlenül megnyitni, a megnyitó programnak mindenképpen el kell végeznie a feldolgozást. A nyers fájlok azonban valamivel tágabb teret adnak az utólagos korrekciókra, mint a végleges (JPEG, TIFF) formátumok, hasonlóan ahhoz, ahogy az analóg fotográfiában a negatív kidolgozása is engedett még korrekciót.
2.) Az Adobe Photoshop bővítménye, amely lehetővé teszi, hogy a Photoshopban számos fényképezőgéptípus nyers formátumát feldolgozzuk és megnyissuk.
Caption lásd képaláírás
CCD (Charge Coupled Device) Fényérzékeny érzékelő (töltéscsatolt eszköz), amely a szkennerekben, digitális fényképezőgépekben és videókamerákban a képalkotásért felel. Maga a CCD csak a fényerősség mérésére alkalmas analóg eszköz, ennek jelét digitalizálva szürkeárnyalatos képet kapunk. Színes képek előállításához vörös, zöld és kék (RGB) szűrőkkel bontjuk fel a képet az elsődleges alapszínekre. Általában plusz egy zöld szűrő található még a CCD mátrixon, ami a kontraszt javítását segíti.
CD (Compact Disc) Digitális adatok tárolására kifejlesztett, csak olvasható optikai lemezformátum, 650, illetve 700 MB tárolókapacitással. Írható változata a CD-R (Compact Disc Recordable), amely egyszeri adatrögzítést tesz lehetővé, utána szintén csak olvasható. Újraírható változata a CD-RW (Compact Disc ReWriteable), amely már törölhető és újraírható. Az újraírható CD-RW lemezek általában nem olvashatóak régebbi CD ROM-okban.
CDR (CorelDRAW formátum) A CDR a CorelDRAW vektoros rajzolóprogram saját formátuma, amelybe minden olyan információ elmenthető, amit a CorelDRAW kezel. A fájlformátum verziói követik a program verzióit, de magasabb verziószámú fájl általában nem nyitható meg alacsonyabb verziójú programmal.
CGM (Computer Graphics Metafile formátum) A CGM szabványos grafikai fájlformátum, amely metafájlként képes minden információtípus hordozására. Több vektoros rajzolóprogramból is menthető és az irodai szövegszerkesztő programok legtöbbje képes használni.
Channel lásd csatorna
Chroma A színek egyik tulajdonsága, a színezet és a telítettség együttesen. A Chroma a fényerővel együtt adja a teljes színt.
Ciceró tipográfiai mértékegység, értéke 12 didot pont, hozzávetőleg 4,511 mm. Az angolszász területről származó szoftverek miatt egyre inkább háttérbe szorul a picával szemben.
CIELab A CIE (Commission Internationale de l’Éclairage) által kidolgozott szabványosított színtér, amelynek legnagyobb előnye, hogy érzethelyes, azaz a színek közötti eltérések arányosak az emberi színérzékelés különbségeivel. A három koordináta: L – a szín fényessége, a – a szín vörös és zöld közötti helye, b – a szín kék és sárga közötti helye. Ebben a rendszerben egyértelműen definiálható a színezet, a fényerő és a telítettség.
CIFF (Camera Image File Format) Számos digitális fényképezőgépben elterjedt belső fájlformátum.
Címnegyedív A könyv szennycímlapját, címlapját és néha a kolofont tartalmazó, első négy oldal, amely a tizenhat oldalas nyomdai ív egynegyedét foglalja el.
Clip Art (képgyűjtemény) Olyan – általában vektoros – képek gyűjteménye, amelyek „konyhakészen” felhasználhatók kiadványainkhoz. Általában valamilyen grafikai programhoz adják őket, de vannak önállóan is megvásárolható változatok. Szinte minden gyűjtemény jogdíjmentes, azaz további fizetés nélkül szabadon felhasználható.
Clipping Path lásd vágógörbe
Clone (másolat) Pixeles képfeldolgozó programokban a retusáló eszköz elnevezése. Működése közben a kép kijelölt pontjáról mintát véve azt a felhasználó által megadott helyre másolja – klónozza –, így tüntetve el a nem kívánt részleteket.
CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) Elsősorban digitális fényképezőgépekben használt fényérzékeny eszköz. Hasonló a CCD-hez, de a fogyasztása lényegesen kisebb.
CMS (Color Management System) Színkezelő rendszer, olyan szoftver, amely az egyes berendezések (pl. szkenner–monitor–nyomtató) különböző színterei között előzetes műszeres kalibráció segítségével biztosítja a színhűséget.
CMX (CorelDRAW Clipart formátum) A CorelDRAW vektoros rajzolóprogramhoz adott képek (clip art) formátuma. Sok helyen, elsősorban Windows környezetben elterjedt a CorelDRAW népszerűségének köszönhetően, elsősorban otthoni és irodai felhasználók körében.
CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK) A négy nyomdai alapszín (ciánkék, bíbor, sárga, fekete) rövidítése, a nyomdai felhasznlálsra alkalmas színmód megjelölésére a programokban. A színvisszaadás problémája, hogy a bemeneti és megjelenítő eszközök (szkenner, digitális fényképezőgép, monitor, kivetítő) RGB rendszerben dolgoznak, míg a kimeneti eszközök (nyomtató, nyomda) CMYK-t használnak. A kettő közötti lehető legjobb átalakítás a színkezelő rendszerek (CMS) egyik legfontosabb feladata.
Codec Kódoló és dekódoló programmodul, amely valamilyen eljárás szerint be- és kitömörít adatokat, leggyakrabban mozgóképet és hangot. A Codecek általában más programok (pl. Windows Media Player) alá épülnek be, képessé téve őket az általuk ismert kódú média lejátszására.
Color Table (színpaletta) Indexed Color színmódú képekhez tartozó paletta, amely legfeljebb 256 színt tartalmazhat. A képfájlban utána az egyes pixelek csak a paletta színeire hivatkoznak 1 Byte adattal. Így csökkenthetjük a színes képek méretét, noha a minőségük is romlik a színek korlátozott száma miatt. Lásd még GIF.
CompactFlash Régebben a legelterjedtebb digitális adathordozó volt a fényképezőgépekben. A mérete igen kicsi, az adatok megőrzése nem igényel tápfeszültséget és nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért nem is kopik és gyakorlatilag nem hibásodik meg. Különféle gyártók különböző kapacitással készítik, ma már több GB nagyságrendű kártyák is kaphatók. Az erdeti CF Type I kártyák 5mm magasak, míg a CF Type II kártyák és egyéb berendezések 9mm magasak.
COM port lásd soros csatolófelület
CorelDRAW Az egyik legismertebb és legelterjedtebb vektoros rajzolóprogram, illetve programcsomag, mely tartalmazza a CorelPhotopaint képfeldolgozó és a CorelR.A.V.E. animációs programokat is.
Crop mark lásd vágójel
CRW, CR2 A Canon fényképezőgépek nyers formátuma. lásd még Camera raw
Csatorna (Channel) A pixeles képek színösszetevőit ún. csatornákon tároljuk. Ennek megfelelően az RGB képeknek három, a CMYK képeknek négy színcsatornájuk van. Ez utóbbiak megegyeznek a nyomdai színkivonatokkal. Számos program kiegészítő, ún. alfacsatornákon tárol további információkat.
Csomópont
(Anchor Point)
A vektoros ábrázolásban legelterjedtebb leírásmódban (Bézier-görbék) a görbék szakaszokból és csomópontokból állnak. Minden szakaszhoz tartozik két csomópont, amelyek a szomszédos szakaszok csomópontjai is egyben. Ezek a pontok nyomtatásban nem látszanak, csak a képernyőn.
Csúcsfény(Highlight) A kép világos területei, illetve az árnyalati terjedelem legvilágosabb egyharmada.
CTP Digitális nyomdai eljárások összefoglaló elnevezése
1.) Computer To Plate (számítógépről a nyomólemezre) – ez az eljárás a filmlevilágítás, a montírozás és a lemezlevilágítás megkerülésével digitálisan közvetlenül a nyomólemezen hozza létre a másolóeredeti képet. Ezután hagyományos ofszet nyomtatással sokszorosítják.
2.) Computer To Press (számítógépről a nyomdára) – összefoglaló név minden digitális nyomdai eljárásra.
CW/CCW Grafikai programokban a forgatás megjelölése: a CW az óramutató járásával egyezően, a CCW azzal ellenkezőleg forgat.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z