Kislexikon – D

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

DCS
(DeskTop Color Separation)
A DCS fájlformátum a Quark cég által kifejlesztett speciális EPS. Lényege, hogy a CMYK színeket tartalmazó képet öt különálló állományba menti el – egy-egy állomány tartalmazza az egyes színkivonatokat, az ötödik pedig a közös nézőkép. Az ilyen formátumú állományok elsősorban az asztali kiadványszerkesztésben használatosak, hiszen könnyebb, gyorsabb velük dolgozni. Az állományok kiterjesztése az egyes CMYK színek angol kezdőbetűinek felelnek meg, az összetett nézőkép kiterjesztése EPS. A DCS 2.0-s szabvány már négynél több színkivonati csatornát is engedélyez, így a négy alapszín mellé direktszíneket tartalmazó kivonatokat is menthetünk. Akárcsak az EPS, a DCS formátum is támogatja a vágógörbék használatát. Ma már idejétmúlt formátum.
Denzitás Filmek, szkennerek, nyomatok jellemzésére használt mérőszám; értéke a visszaverési vagy fényáteresztési tényező tízes alapú negatív logaritmusából számítható. Célszerű technológiai jellemző a színes és fekete-fehér nyomatok festékrétegeinek, illetve filmek fedettségének ellenőrzéséhez. Méréséhez denzitométert használnak.
Depth of Field (DOF) lásd mélységélesség
Descreen (rácstalanítás) szkennerek által alkalmazott eljárás, a nyomatról szkennelt kép interferencia mintáinak (moiré) megszüntetésére szolgál. A legtöbb szkenner szoftver esetében meg kell adnunk az eredeti nyomat rácssűrűségét a jobb eredményhez. A profi képfeldolgozó programokban is találunk erre szolgáló parancsot; a Photoshopban ez a Filter > Noise > Despeckle.
Despeckle lásd Descreen
Didot pont lásd pont
Diffusion Dither
(szórt árnyalás)
Az árnyalás (dither) egyik formája, ahol az árnyalatot adó képpontok Sztochasztikusan (véletlenszerűen) helyezkednek el.
Digitális video Digitalizált képek sorozata, általában AVI, MOV vagy MPEG formátumban. Előállítható videódigitalizáló kártyával analóg jelből (TV vagy videó bemenettel), vagy eleve digitális kamerával. Egyes digitális fényképezőgépek is képesek digitális video rögzítésére.
Digitális zoom A digitális fényképezőgép vagy kamera képének digitális nagyítása. A nagyításhoz hiányzó képpontokat, azaz részleteket a gép matematikai közelítéssel (interpolációval) számolja, ezért romlik a kép élessége. Hatásában megegyezik a képszerkesztő programok képméret-növelő eljárásaival.
Digitalizáló tábla Olyan pozícionáló berendezés, amely az egér helyett vagy mellett a kurzor mozgatására szolgál. A tábla általában A6 és A3 méret közötti, ezen egy speciális tollal (stylus) dolgozhatunk, amelynek helyzete megfelel a kurzor pozíciójának. A profi berendezések a hely mellett a nyomás erősségét és a toll dőlésszögét is képesek érzékelni, így a megfelelő programmal együtt könnyen szimulálhatjuk a hagyományos grafikai technikákat.
Direction point
(iránypont)
Bézier görbéknél az egyes csomópontokban a görbét érintő egyenes szakaszt meghatározó pont. vektoros rajzolóprogramokban általában önállóan mozgathatjuk, ezzel befolyásolva a görbe alakját.
Director Korábban a Macromedia jelenleg az Adobe szoftverház terméke, interaktív multimédia programok fejlesztésére, animáció, digitális videó és hang szinkron kezelésére alkalmas.
Direktszín Olyan szín a nyomaton, amely nem a négy nyomdai alapszínből (CMYK) áll össze, hanem eleve a megadott színű festéket használja a nyomda. Jellemző direktszínek az ezüst és az arany. Használatához külön színkivonat kell. Leggyakrabban a Pantone színskála kódja szerint adják meg a direktszíneket.
Dither (árnyalás) Korlátozott színmegjelenítésnél a hiányzó színeket, árnyalatokat két meglévő szín felhasználásával lehet előállítani. Lényege, hogy kellően jó felbontás mellett a sűrűn váltakozó, különböző színű képpont a két szín közti átmenet illúzióját keltik. Az új szín árnyalata a két előállító szín előfordulási arányának fog megfelelni. Gyakran használják ezt az eljárást palettás képek esetében, de hasonló elven működik a legtöbb tintasugaras nyomtató is.
DNG A Digitális Negatív (DNG) fájlformátum az Adobe fejlesztése és a digitális fotózásban használt nyersfájlok (Camera raw) egységesítését célozza. A nyersfájloknak korábban nem volt szabványos formátuma, fényképezőgépenként eltértek, a specifikációk pedig nem mindenki számára elérhetőek. Ennek következtében számos szoftver nem képes minden nyersformátum kezelésére, és a nyersfájlok archíválása is gondot jelenthet.
A DNG, amelyet a gyártónként eltérő nyersfájlokban tárolt információk rögzítésére hoztak létre, térítésmentesen megszerezhető, így rövidesen széles körben terjedhet el, végre megbízható megoldást nyújtva az archiválással kapcsolatban felmerülő problémákra.
DNS (Domain Name Server) Domain név kiszolgáló számítógép; olyan szerver, amely az emberi használatra szánt neveket (például www.fontolo.hu) hozzárendeli az interneten használatos kódszámokhoz (IP cím).
Dobszkenner Nagy pontosságú, kiemelkedő minőségű – és árú – szkennerek, kimondottan igényes, professzionális nyomdai képfeldolgozásra. Az eredetit átlátszó műanyag hengerre helyezik, majd megforgatják. A henger tengelyével párhuzamosan mozog az optikai ér­zé­ke­­lő­rendszer, amely így kis emelkedésű csigavonalban tapogatja le a képet. A dobszkennerek jellemzően 3,8-4,3 D árnyalati terjedelmet fognak be, 5-10 000 dpi valós felbontást biztosítanak, de áruk a több millió forintos nagyságrendben mozog.
DOC Alapvetően szöveges dokumentumok fájlformátuma. Eredetileg a Microsoft Word saját formátuma, amit a Wordön kívül számos más szövegszerkesztő is képes fogadni és menteni. Bár a szöveges információkon kívül képet, táblázatot, ábrákat stb. is képes tárolni, a kiadványszerkesztésben vagy a grafikai munkában viszonylag kis szerepe van, általában csak a nyersszöveg kezelésére használják. Mivel a Microsoft Office képes makrók automatikus futtatására, számos vírus .doc fájlban terjed és az Office-ban megnyitva fertőz.
Domain Internetes „tartomány”. Olyan hely az interneten, amely önálló azonosítóval és névvel rendelkezik (például fontolo.hu). A név felépítése jobbról balra hierarchikus: a .hu a legfelső szintű magyar domain, minden magyarországi hivatalos domainnév vége ez. Alatta következik az első aldomain (például fontolo), ez már egy cég vagy szervezet sajátja, majd ezután következhetnek további aldomainek. Ezek legtöbbször azonos szerver különböző funkciót ellátó részei.
Dot Gain lásd pontterülés
dpi (dots per inch – pont per hüvelyk) A felbontás mértékegysége, megadja, hogy egységnyi hosszon (1 inch=2,54 cm) hány elemi pont fér el. Minél nagyobb érték, ez annál kisebb pontokat jelent, azaz annál nagyobb felbontást. Lényegében megegyezik a ppi (pixel per inch) mértékegységgel, ez utóbbit monitorok és szkennerek jellemzésére használják. A fontos különbség, hogy a monitor pixelei önmagukban képesek árnyalatokat megjeleníteni, a legtöbb nyomtató pontjai (dot) viszont nem árnyalatosak.
DPOF (Digital Print Order Format) Digitális fényképek nyomtatására vonatkozó kísérőinformációk a memóriakártyán. Néhány szolgáltató digitális „filmkidolgozásnál” felhasználja az így tárolt adatokat: mely képeket, hány példányban, milyen beállításokkal kell kinyomtatnia.
DRAM (Dynamic Random Access Memory) Minden digitális fényképezőgépben van valamennyi beépített memória, amely a cserélhető kártyától független. Ez gyorsabb, mint a kártyákon található flash memória, de tápfeszültség nélkül „elfelejti” az adatokat, ezért csak a képek feldolgozására, tömörítésére használatos. A fényképezőgépben található DRAM mennyisége határozza meg, hogy a gép tud-e burst módban dolgozni.
Dreamweaver Eredetileg a Macromedia, ma már az Adobe szoftverhár terméke, weboldalak tervezésére és készítésére, valamint site-ok karbantartására alkalmas.
Duotone
(Duplex kép)
Két színnel, leggyakrabban feketével és kísérő direktszínnel nyomtatott kép, hatásában a színezett fekete-fehér fotókra hasonlít. A színezés, amellett, hogy „feldobja” a képet, növeli is a nyomat árnyalati terjedelmét.
Duplex nyomtatás 1.) Magyarul a kétszínnyomást jelenti, az angol Duotone kifejezés megfelelője.
2.) Angolul a kétoldalas nyomtatást jelenti, amikor a nyomtató automatikus lapfordítással a papír mindkét oldalára nyomtat.
DVD (Digital Versatile Disc) Digitális információ (video, hang, programok) tárolására alkalmas lemez, amely fizikai méretében a CD-vel azonos (12 cm átmérő), kapacitásában azonban lényegesen meghaladja azt. Az egyik leggyakoribb használata a DVD video; ennek általános paraméterei:
képméret: 720×480 (NTSC) vagy 720×576 (PAL)
képválás: 29.97 kép/másodperc (NTSC) vagy 25 kép/másodperc (PAL)
sávszélesség: 4~8 Mbps MPEG 2
audio: sztereo, 48 kHz; 192~384 kbps MPEG audioA számítástechnikában használt DVD lemezeknek létezik írható és újraírható változata is öt különböző szabvány szerint: egyszer írható: DVD-R, DVD+R és újraírható: DVD-RW, DVD+RW, DVD RAM.
Méretét tekintve az egyrétegű, egyoldalas DVD5 szabvány 4,7GB, a kétrétegű, egyoldalas DVD9 8,5 GB, az egyrétegű, kétoldalas DVD10 8,75GB, míg a kétrétegű, kétoldalas DVD18 15,9GB adatot képes tárolni.
DWG (Autodesk Drawing) Vektoros fájlformátum, amelyet az Autodesk cég fejlesztett ki.
DXF (Autodesk Drawing Exchange Format) A DXF eredetileg az Autodesk AutoCAD programjának saját fájlformátuma volt, mára ez az egyik legismertebb vektoros formátum mérnöki feladatokra. Rengeteg lehetőséget nyújt, támogatja a három dimenziós elemek leírását, a görbék és szövegek tárolását. Újabb változata a DXB, ami ugyanazokat az információkat bináris formában tárolja, ami sokszor jelentősen kisebb fájlmérettel jár.
Dynamic Range lásd árnyalati terjedelem

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z