Kislexikon – F

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Fattyúsor Ha a bekezdés utolsó sora, a kimenetsor, új oldal vagy hasáb tetejére kerül vagy az illusztráció alatt egyedül áll. Feltétlenül kerülendő, komoly esztétikai hiba. Kevésbé súlyos hiba az árvasor, ha a bekezdés első sora kerül a lap vagy hasáb aljára.
Feather
(lágy perem)
Képeknél vagy képrészleteknél a kontúr nem élesen, hanem lágyan, hosszabb átmenettel simul bele a háttérbe. Különösen előnyös vetett árnyékok esetén.
Fehéregyensúly
(White Balance)
A vörös, zöld és kék komponensek beállítása, hogy a kép legvilágosabb pontja fehér legyen. Digitális fényképezőgépek esetén ez helyettesíti a napfényes és műfényes film tulajdonságait.
Felbontás (Resolution) A digitális kép minősége a felbontásától függ, azaz hogy milyen kicsik az őt alkotó pixelek. Ha kisebbek, mint amit a szemünk meg tud különböztetni, az egyes képpontok helyett folyamatos színeket látunk. Megkülönböztetünk optikai és interpolált, azaz számított felbontást. A felbontás mérésére az egységnyi hosszra jutó képpontok számát használjuk, mértékegysége a dpi. Monitorok és digitális fényképezőgépek esetében nem a dpi értékét adjuk meg, hanem a pixelek számát. A gyakori értékek: QVGA (320×240), VGA (640×480), SVGA (800×600), XGA (1024×768), UXGA (1600×1200).
Felelős kiadó Az a személy, aki a kiadásért a jogi felelőséget vállalja. Neve a kolofonban kerül kinyomtatásra.
Fill (kitöltés) Festőprogramokban a zárt alakzatokat egy mozdulattal kiszínezhetjük, erre szolgál a Fill parancs. Vektoros rajzolóprogramokban minden egyes objektumnak két alapvető tulajdonsága van: a kitöltés (Fill) és a körvonal (Stroke).
Filter (szűrő) A digitális képfeldolgozásban a hagyományos optikai szűrők tulajdonságait utánzó eljárásokat szintén szűrőnek hívják. A technika fejlődésével megjelentek olyan különleges hatásokat produkáló funkciók is a programokban, amelyek hagyományos úton nem előállíthatók, de az elnevezés maradt.
Fényerő(Brightness, Lightness)
A színek egyik alaptulajdonsága a HSB rendszer szerint, a színezet és a telítettség mellett. A programokban az értéke legtöbbször 0 (fekete) és 255 (fehér) között változik. A fényerő mértéke megmutatja, hogy az adott szín mennyi fényt tükröz vissza, illetve enged át. Alkalmazása jól példázható a televízió fényerő-szabályozójával.
FireWire
(másnéven iLink)
Adatátviteli protokoll (IEEE1394), amely a megfelelő csatlakozók és kábel segítségével nagy sebességgel képes adatot cserélni a számítógép és egy külső egység (például videokamera, digitális fényképezőgép, külső lemezmeghajtó) között.
Firmware
(gyári program)
Általában ROM-ban vagy flash memóriában tárolt program, ami egy eszköz (például digitális fényképezőgép) működését biztosítja.
Fix fókusz Objektív, amely előre meghatározott gyújtótávolsággal működik, autofókuszálási lehetőség nélkül, a lehető legnagyobb mélységélességgel.
Flash Eredetileg a Macromedia, ma már az Adobe szoftverhár terméke, internetre fejlesztett interaktív multimédia készítő és vektoros animációs szoftver. Az újabb böngészők már közvetlenül le tudják játszani a Flash animációkat, a régebbiekhez le kell tölteni a Flash Player nevű kiegészítést az Adobe honlapjáról. A Mac iOS nem támogatja.
Flash memória A digitális „film” a digitális fényképezőgépekben. Korlátlanul olvasható és írható, mint a RAM, illetve DRAM, ugyanakkor energiaellátás nélkül is megőrzi a tárolt adatokat, mint a ROM. Főbb típusai a CompactFlash, a SmartMedia, a SecureDigital és a Memory Stick. Bár lassabb a RAM-nál, kis mérete és háttértárként használhatósága miatt ma már szinte minden mobil eszközben megtalálható.
Flashpath Régi gyártású adapter, amely lehetővé tette, hogy SmartMedia vagy Memory Stick kártyát floppy lemez olvasóba helyezzünk így vigyük át az adatokat a számítógépre. A sebessége hagyott némi kívánnivalót.
FOGRA Színkezeléssel foglalkozó cég, amelynek színprofiljai szabvánnyá váltak a kiadványszerkesztésben, így ma a legtöbb, szabvány színprofilt alkalmazó nyomdai munkafolyamatban éppúgy megtaláljuk, mint a Photoshopban vagy egyéb kiadványszerkesztő programokban.
Fóliázás Nyomtatott anyag – általában borító – bevonása műanyag fóliával, ami védi a könyvet vagy folyóiratot, és tetszetősebbé teszi a színeket.
Font lásd betűtípus
Forráskód
(source code)
A program emberi olvasásra is alkalmas utasításai. A legtöbb programnyelv megkívánja, hogy a forráskódot „lefordítsuk” gépi kódra, amely ránézésre kusza karakterhalmaznak tűnik, de a számítógép számára csak így futtatható.
FPX A FlashPix formátum a Kodak, a HP, a Microsoft és a Live Picture közös fejlesztése. Nagyméretű és -felbontású fájlok kezelésére dolgozták ki, feltéve, hogy az adott program támogatja a FlashPix technológiát. A FlashPix formátum sajnos az alfacsatornák tárolását nem teszi lehetővé. Mentéskor választhatunk tömörítetlen és JPEG tömörített változat között. A JPEG tömörítés itt is azonos lehetőségeket nyújt, mint a JPG formátumban.Bár a Photoshop nincs a FlashPix technológiára optimalizálva, ennek ellenére képes az ilyen formátumú állományok mentésére és megnyitására.
Frame rate Mozgóképeknél a másodpercenként megjelenő képek száma. A zökkenőmentes látványhoz minimum 25 kép/másodpercre van szükség.
FreeHand Korábban a Macromedia jelenleg az Adobe szoftverház vektorgrafikus rajzolóprogramja. A cégek egyesülése után a fejlesztése leállt és bár még megvásárolható, az újabb operációs rendszereken (MacOS 10.6) nem fut.
FTP (File Transfer Protocol) Adatátviteli protokoll a világhálón, amely fájlok másolását teszi lehetővé egyik számítógépről a másikra (általában szerver és kliens között), akkor is, ha azokon különböző operációs rendszer fut.
Fül, fülszöveg A fül a védoborító (envelope) behajtott része. A fülszöveg a kiadvánnyal vagy a szerzővel kapcsolatos rövid írás, amit a fülre nyomtatnak.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z