Kislexikon – G

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Gamma A kép középtónusainak kontrasztja. Minél kontrasztosabb a kép, annál nagyobb a gamma értéke. A képfeldolgozó programok, mint például a Photoshop, lehetőséget adnak a gamma korrigálására. Ez a képpontok fényerejét befolyásolja, a kép sötétebb vagy világosabb lesz tőle, de a legsötétebb és legvilágosabb részek nem változnak.
Gamut (színkorlát) Egy bizonyos berendezésen (monitor, nyomtató stb.) ábrázolható színek összessége, azaz a berendezésfüggő színtér. Általában a CMYK festékekkel dolgozó eszközök, mint a nyomtatók vagy a nyomda, kisebb színtérrel dolgoznak, mint az RGB berendezések. A kettő közti átalakításért felel a CMS (Color Management System – színkezelő rendszer).
GCR (Gray Component Re­placement – szürkekomponens-helyettesítés) A színbontási színvisszavétel egyik módszere, amely – ellentétben az UCR metódussal – nemcsak a sötét színekhez ad feketét, hanem a világosakhoz is.
Gerinc A könyv, vagy időszaki kiadvány gerincén elhelyezett cím. A magyar szabvány szerint – ellentétben az angolszász szokással – a gerinccím alulról felfelé tart.
GIF A GIF a CompuServe által kifejlesztett képformátum. Kimondottan a világhálóra készült, az elektronikus média egyik legismertebb formátuma. Kis helyigénye és hasznos szolgáltatásai kimondottan népszerűvé tették. A GIF állományok színpalettás képek, azaz legfeljebb 256 színt tartalmazhatnak. Ezt az adatmennyiséget veszteségmentes, LZW tömörítő algoritmussal csökkenthetik, így alkalmassá téve hálózati felhasználásra. A 256 szín természetesen lehet szürke is, azaz a GIF képek így alkalmasak szürkeárnyalatos vagy vonalas képek befogadására. A hálózati felhasználást segíti az interlaced lehetőség. Ekkor a kép négy részből áll össze, amelyek egyre részletgazdagabbak. Így először a hálózatról egy elnagyolt képet tölt le a böngésző, azután ezt a képet finomítja. Ez sokkal gyorsabb, mintha a teljes kép letöltését ki kellene várni, a felhasználó pedig már az elején eldöntheti, hogy kivárja vagy továbbugrik. A GIF89a szabvány ezenfelül támogatja az átlátszó területeket is, azaz a 256 szín egyikét átlátszónak definiálhatjuk, így képünk – látszólag – nemcsak téglalap alakú lehet. Rendkívül hasznos ez a tulajdonság a világháló lapjain, ahol a HTML nyelv és az adatátviteli sebesség kötöttségeit valamennyire enyhíti ez a lehetőség. A GIF különlegessége ezenkívül az animáció. Ha rendelkezünk a megfelelő programmal, állóképek sorozatát „rövidfilmmé” fűzhetjük össze és tárolhatjuk egyetlen GIF állományban. Ezeket minden böngésző szoftver képes megjeleníteni és lejátszani anélkül, hogy különleges segédprogram vagy bővítmény kellene hozzájuk, ezért kedvelt eszköz a honlapok színesítésére. A GIF animációk egyetlen korlátja a méret, hiszen egyetlen percnyi animáció az alapkép méretének sokszorosa. A GIF tehát a legjobb választás, ha kisfelbontású, kevés színt tartalmazó képet kell képernyőn gyorsan megjelenítenünk. Nyomdai felhasználásra nem alkalmas.Az 5.5-ös Photoshop óta a Save for Web parancs beállításai között megadhatjuk, hogy a GIF tömörítés veszteséges legyen. Így minimális információ feláldozásával 10-50%-kal kisebb fájlméretet érhetünk el.
Grayscale lásd szürkeárnyalatos

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z