Kislexikon – L

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Lab lásd CIELab
Lakkozás Igényes kiadványok a teljes felületet vagy csak az oldal bizonyos részeit lakkozhatják, ezzel tartós és esztétikus megjelenést adva neki. Ha csak egyes képeket lakkozunk, formalakkozásról (spot varnish) beszélünk. Előkészítés szempontjából a formalakkozást önálló direktszínként kell kezelni.
Landscape (fekvő) Fekvő arányú kép, ahol a szélesség nagyobb, mint a magasság. Lásd még portrait.
Layer lásd réteg
Layout Látványterv, elrendezés. Általában a tervező által megalkotott oldalterv a megrendelő, illetve az operátor számára.
LCD (Liquid Crystal Display) Folyadékkristály kijelző. Kép megjelenítésére használt eszköz, ahol a folyadékkristály feszültség hatására elszíneződik, így jeleníti meg az egyes képpontokat. Fejlettebb formája a TFT képernyő.
LED (Light Emitting Diode) Fénykibocsátó dióda. Azok az apró piros vagy zöld lámpák, amelyek különféle elektromos berendezéseinkben találhatók. Az Oki nyomtatókban lézer helyett LED fényforrást használnak.
Lehúzódás Az a jelenség, amikor a még meg nem száradt nyomdafesték a hordozó felületéről a következő ív hátoldalára tapad.
Lektorálás A kézirat ellenőrzése szakmai és stilisztikai szempontok szerint, még a szöveg tördelése előtt. Lásd még korrektúra.
Letöltés (Download) Adatok átjuttatása a számítógépünkbe valamilyen külső forrásból – például az internetről, vagy digitális fényképezőgépről. Ez utóbbi valamelyik porton keresztül történik: a lassabb soros vagy a gyorsabb USB, illetve FireWire porton keresztül, esetleg kártyaolvasó segítségével.
Levilágítás A nyomtatáshoz hasonló eljárás, itt azonban a számítógépen megalkotott képet kiadványt lézerfény segítségével fényérzékeny filmre rögzítik. A filmet előhívva az már alkalmas nyomdai másolóeredetinek, azaz erről közvetlenül készülhet a nyomólemez. A levilágításhoz legtöbbször PostScript vagy PDF fájlt kell előállítanunk.
Lézernyomtató Xerografikus elven működő nyomtató: a fókuszált fényforrás (lézer) egy fényérzékeny hengert világít meg a létrehozandó képnek megfelelően. Az előzetesen elektrosztatikusan feltöltött henger itt elveszti töltését, így nem fogja taszítani a szintén töltéssel rendelkező szilárd festékszemcséket (toner). A henger és a festék közé helyezzeük a hordozót (papírt), így annak felületén tapad meg a tonerfesték és létrejön a nyomtatandó kép.
Ligatúra Betűkapcsolat, amikor két vagy akár több betű egyetlen jelként jelenik meg nyomtatásban. Eredetileg az ólomnyomtatásnál műszaki szerepe volt, hogy bizonyos betűk találkozása megoldható legyen a betűtalpak letörése nélkül. Ma már csak esztétikai jelentőségük van. A leggyakoribb ligatúrák: fi, fl, ff, ffi, ffl.
Lineart lásd bitmap 2.
Lithium akkumulátor Lithium alapú áramforrások, amelyek általában újratölthetők. Drágábbak ugyan a NiMH vagy NiCd akkuknál, de nagyobb az élettartamuk és gyorsabban tölthetők.
Low-key Sötét tónusú kép, a téma és a részletek jelentős része a sötét tartományban helyezkedik el, a középtónusok és fények kevésbé hangsúlyosak.
lpi (lines per inch) A raszterrácssűrűség mérőszáma, megadja, hogy egységnyi hosszon (1 inch = 1 hüvelyk = 2,54 cm) hány raszterrácsvonal található. Járatos értékek a 200, 175, 150, 133, 120, 100, 85 lpi. A v/cm mértékegységhez képest a váltószáma 2,5.
LPT port lásd párhuzamos port.
Luminosity (fényerő) A szín fényerőértéke az CIELab színmodellben.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z