Kislexikon – M

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Makró Fényképezés nagyon közelről (20 cm-nél közelebbről), általában kis tárgyak megörökítésére.
Macintosh Számítógép-típus és hozzá tartozó operációs rendszer (MacOS). Az Apple fejlesztése, szoftver szinten nem kompatíbilis a Windows rendszerekkel, de a fájlcsere megoldható a két platform között.
MacPaint Ez a formátum elsősorban a hasonló nevű festőprogram által használatos, de Macintosh régebben használták képek átvitelére egyik programból a másikba. Hátránya, hogy az ábrázolt kép mérete nem haladhatja meg az 576×720 pixelt és csak 72 dpi felbontású lehet.
Macromedia Amerikai székhelyű szoftvercég volt, elsősorban internetes és multimédia-fejlesztő szoftvereiről ismert, legismertebb termékeik a Dreamweaver, Flash, FreeHand, Director. 2005-ben egyesült az Adobe szoftvercéggel.
Magasnyomtatás A képi részeket a nyomóforma síkjából kiemelkedő elemek hordozzák. Festékezésnél a kiemelkedő elemek kapnak festéket, a mélyebben fekvő részek nem, majd ezt a nyomathordozóhoz préselve jön létre a kép. Az ólomszedés idejében a legelterjedtebb nyomtatási forma volt.
mAh Kisteljesítményű elektromos berendezések (például LCD kijelző) energiafogyasztásának mértékegysége, illetve tápok és újratölthető elemek (például NiMH vagy NiCd) teljesítményének egysége. A milliAmperehour (milliAmper-óra) rövidítése.
Makett A kész kiadvány felépítését bemutató, üres lapokból álló vagy asztali nyomtatón készített minta. Szolgálhat a megrendelő jobb informálására vagy a nyomda számára útmutatóként.
Makulatura Selejt
Marquee
(kijelölő keret)
A digitális képfeldolgozó és festőprogramokban elterjedt eszköz, amelynek segítségével szabályos területeket jelölhetünk ki a képen.
Maszk A hagyományos fotótechnikából „átörökített” eszköz a digitális képfeldolgozó programokban, amely a képek egyes részeit takarja, más részeit látni engedi. A professzionális programokban a maszkok részleges átlátszóságot is kaphatnak, így segítségükkel könnyen megvalósíthatunk áttűnéseket, átmosódásokat.
Matting (belesimítás) Digitális képfeldolgozásban a részben átlátszó képpontok háttrének színe. Az áttetsző képpontok esetében – elsősorban a képrészletek kontúrja mentén – gondot okoz, hogy sötét háttérről világosra másolva a kontúr mellett vékony sötét csík húzódik, amely elüt az új háttértől. Hasonló gondot jelent a weboldalakon a GIF formátumú képeknél az élfinomítás.
Mátrix fénymérés Az újabb digitális fényképezőgépekben szereplő fénymérési lehetőség, amely a képen belül 256 helyen méri a fényt és ezek átlagából számítja az expozíciós időt.
MB (Megabyte) Adatmennyiség mérőszáma, 1024 kilobyte.
MD (MiniDisc) Digitális adathordozó, leginkább egy kis floppylemezhez hasonlít, a Sony fejlesztése. Zene és képek rögzítésére egyaránt használatos.
Megapixel Körülbelül 1 millió képpont. A digitális fényképezőgépek CCD érzékelőinek minősítésére használt mérőszám. Az 1 Megapixeles kép mérete hozzávetőleg 1280×960 pixel, ami fotónyomtatón kinyomtatva 9×13-as képnek felel meg.
Mélyárnyék
(Shadows)
A kép sötét részeinek összessége, illetve az árnyalati terjedelem alsó egyharmada.
Mélynyomtatás Mélynyomtatásnál a képi részeket megjelenítő területek a nyomólemez síkjánál mélyebben helyezkednek el, „csészécskéket” képezve. A festék ezekben a cellákban megmarad, onnan kerül a papírra. Különbség a magas-, illetve ofszetnyomtatáshoz képest, hogy itt a cellák mérete azonos, de a mélységük változik, ezzel változó mennyiségű festéket juttatva a papírra. A mélynyomásnak az is sajá­tossága, hogy nem csak az árnyalatos képeket, hanem mindent – a vonalas ábrákat, a betűket és léniákat is – rácsra kell bontani.
Mélységélesség (Depth of Field; DoF) Az blendének megfelelően a fényképezőgép fókuszában kisebb vagy nagyobb mélységű területet látunk élesnek. A kisebb blende nagyobb mélységélességet jelent.
Memory Stick Flash memória fajta, a Sony fejlesztése, méretben egy rágógumihoz áll közel. Fényképezőgépekben, mp3 lejátszókban használják. Léteznek hozzá olyan befogadó egységek, amelyekkel a számítógép floppy meghajtójában, illetve PCMCIA portján olvasható. A közelmúltban A Sony is átállt eszközeiben az SD kártyák használatára.
Metafájl Olyan fájlformátum, amely különböző típusú adatokat képes egyszerre tárolni. Elsősorban a pixeles és vektoros képi információ, a szöveg és a betűtípus tárolására egyaránt alkalmas fájlokra használjuk, mint amilyen például az EPS vagy a PDF.
Midtones lásd középtónus
MMC
(MultiMedia Card)
Multimédia kártya; flash memória fajta, egyes digitális fényképezőgép és mp3 lejátszó típusok használják. Méretre és alakra pontosan megegyezik a Secure Digital (SD) kártyákkal.
Moiré A képen interferencia miatt megjelenő hiba. Lehet nyomdai hiba (a raszterrácsok hibás elforgatása vagy illesztése miatt) vagy szkennelési hiba az érzékelősor és nyomat Raszterpontjainak interferenciája miatt. Ez utóbbi a szkenner descreen funkciójával javítható.
Montírozás Az oldalanként levilágított nyomdai filmek felragasztása közös hordozóra a kilövés szerint. Az ofszetnyomtatásban a nyomólemez a montírfilmről készül. Ez a munkafázis az utolsó, ahol a montírozó a kisebb hibákat javíthatja, illetve különböző elemeket összeilleszthet az oldalon. A CTP rendszereken már digitális montírozás van, ahol a PDF oldalakat helyezik el kilövés szerint.
MOV Az Apple által fejlesztett QuickTime szoftver digitális videó fájlformátuma.
MPEG
(Motion JPEG)
Általánosan elterjedt digitális videó fájlformátum, illetve mozgóképre/hangra optimalizált tömörítési eljárás. Ennek különböző változatait használják a DVD filmek és az mp3 zenék.
Multi Spot Focusing (többpontos fókusz) Olyan autófókusz rendszer, amely a kép több különböző pontját megvizsgálva állítja be a helyes fókusztávolságot.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z