Kislexikon – N

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

n (betűhely) Szöveg tejedelem jellemzésére használt mértékegység: 1 n megfelel egy átlagos betűhelynek. A segítségével adható meg a művek terjedelme. 1 szerző ív 40 000 n. A digitális kiadványszerkesztésben egyre inkább áttérnek a karakterben számolásra.
NEF A Nikon fényképezőgépek által használt nyers adatformátum. lásd még Camera raw
Négyzet (em) tipográfiai mértékegység, a mértéke megegyezik a mindenkori betűfokozattal. Mivel relatív mértékegység, a szöveg fokozatának növelése vagy csökkentése esetén megtartja az arányát.
NiCd (Nickel Cadmium) Újratölthető akkumulátor típus, az első fejlesztések egyike. Mára szinte teljesen kiszorították a NiMH akkuk.
NiMH (Nickel-Metal Hydride) Újratölthető akkumulátor típus, sokkal jobb feltöltési-kisütési hatásfokkal, mint a korábbi NiCd akkuk.
Noise lásd zaj
NTSC Az USA-ban használatos 60 soros TV szabvány, illetve az ahhoz tartozó színtér.
Nyers formátum lásd Camera raw
Nyersméret A nyomdai papírméret, amely technológiai okokból szinte mindig nagyobb a végül kapott vágott méretnél. Részben a kifutó miatt, részben pedig a papír rögzítése miatt van rá szükség.
Nyomdai film Fényérzékeny film, amelyre a levilágítás során kerül fel a színkivonatoknak megfelelő kép. A filmet előhívva a nyomólemez-készítéshez használják.
Nyomdai jelek Különféle jelek, amelyek többnyire az oldal vágott méretén kívül jelennek meg és a nyomdai előállításban játszanak fontos szerepet: vágójel, illesztőjel (vagy passzer), kalibrációs csík, a színkivonat adatai.
Nyomtatási méret A digitális kép mérete nyomtatásban; általában nem egyezik a képernyőn látott 100% mérettel. A nyomtatási méret egyszerűen számolható a kép pixelszámának és felbontásának (dpi) hányadosaként. Ügyeljünk, hogy dpi használatakor a hosszt hüvelykben (inch) kapjuk!

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z