Kislexikon – T

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Tamponnyomás Nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás.
Targa (Truevision File Format) A Targa (TGA) formátum széles körben használt, főleg PC-s környezetben. Különleges szolgáltatásai – alfacsatorna, gamma-érték, felületinformációk – közkedveltté tették a multimédia- és a programfejlesztők körében. Gyakorta használt formátum a 3D modellezésben és animációkészítésben. Különlegessége, hogy a standard információk mellett lehet benne fejlesztői információkat is tárolni, ami a használati lehetőségeit bővíti. Valójában csak RGB, palettás és szürkeárnyalatos kép tárolására alkalmas, de mentéskor a felhasználó szabhatja meg a színmélységet. Egy alfacsatornát képes tárolni a kép mellett.
Tekercs nyomás lásd rotációs nyomtatás
Telítettség A telítettség az adott szín tisztaságát mutatja: minél kevesebb fekete található benne, annál tisztább. Minél kevesebb fekete (szürke) van a színben, annál telítettebb, annál tisztább a szín. A nulla telítettségű színek szürkék, függetlenül színezet (Hue) értéküktől.
TFT (Thin Film Transistor) Folyadékkristályos elven működő színes megjelenítő (képernyő).
TGA lásd Targa
Thumbnail lásd bélyegkép.
TIFF (Tagged Image File Format) A nyomdai előkészítés legelterjedtebb pixeles képformátuma. Gyakorlatilag platformfüggetlen, hiszen minden jelentősebb szoftver képes fogadni. A lehető legjobb választás pixeles képek mentéséhez: minden színmódot támogat, amit a Photoshop ismer, ideértve a CIELab módot is (kivéve a Duotone-t). Az eddigi fejlesztések során számtalan változata készült és terjedt el, ennek is köszönhető, hogy szinte minden színmélységet és tömörítési algoritmust használhatunk benne. Ennek azonban megvan a maga hátulütője is, hiszen nem nagyon találunk olyan szoftvert, amely minden változatát ismerné és képes lenne kezelni. A TIFF formátum képes a vágógörbe tárolására és ezt ki is használhatjuk, ha Adobe PageMaker, QuarkXPress vagy Adobe InDesign programmal dolgozunk. A TIFF formátuomon belül érdemes valamilyen tömörítést is alkalmazni. A Photoshop 6.0 óta a TIFF formátumba elmenthetjük a képen használt rétegeket is, az összes beállításukkal együtt.
Tintasugaras nyomtató (Inkjet) Folyékony festékkel dolgozó nyomtató, a tintacseppeket apró fúvókákkal juttatja a papírra. Olcsó eljárás, de a folyékony festék miatt a papírminőség jelentősen befolyásolja az eredményt.
Tipográfia Kiadványok tervezésének művészete, tulajdonképpen az alkalmazott grafika speciális ága.
Tömörítés (Compression) Általánosságban adatállományok (fájlok) méretének csökkentésére használatos eljárás, ami tartalomtól függetlenül működik. Számos képi fájlformátum alkalmaz ilyet. A JPEG kimondottan képi adatok tömörítésére alkalmas, veszteséges tömörítést használ – ennek hatásfoka sokkal jobb, mint a hagyományos eljárásoknak, de ezért a minőségromlással kell fizetnünk.
Toner Lézernyomtatók szilárd festékanyaga; aprószemcsés por, amelyet a fényhenger elektrosztatikus módon visz fel a papírra, majd ezt magas hőmérsékleten (kb. 180 Celsius fok) beégetik.
Total ink Teljes festékterhelés; a nyomat egy adott pontján az összes színkivonat százalékpontos összege. Négyszínnyomásnál ez elvileg 400% lehetne, de technológiai okok miatt nem jó, ha meghaladja a 280-320%-ot.
Transparency lásd átlátszóság
Trap lásd rátöltés
True Color A teljes ábrázolható színmélység elnevezése, ahol összesen 3×8, azaz 24 biten ábrázoljuk a színeket; ez elméletileg 16,7 millió különböző színt jelent.
TrueType Betűtípusok leírásának egyik szabványa, amit a Windows és a Macintosh rendszerek egyaránt használnak. A leírt betűtípusokat vektorosan kezelik, így tetszőleges betűfokozatot használhatunk.
TTL (Through The Lens) A fényképezőgép objektívjén keresztül (és nem külön érzékelővel) történő autófókusz és automatikus expozíció.
Túlexponált Túl világos kép, ahol a sötét árnyékos részek fakónak tűnnek, a világos részletek pedig homogén fehér foltokká olvadnak össze.
TXT Ez a legegyszerűbb szöveges formátum, csak magát a szöveget tartalmazza, semmilyen formázási információt nem tárol. Gyakorlatilag minden szövegszerkesztő képes értelmezni, illetve menteni, hiszen semmilyen kódolás nem bonyolítja a helyzetet.
Type lásd betűtípus
Type 1 Az Adobe által kifejlesztett betűtípus formátum. A betűk körvonala PostScript alapú, vektoros módon tárolódik a fájlban, így levilágításnál vagy PostScript rendszerű nyomtatón kinyomtatva nem kell külön konvertálni. Hátránya, régebben hogy mind Windows alatt, mind pedig Macintoshon külön szoftver (pl. Adobe Type Manager vagy Extensis Suitcase) kellett az ilyen fontok telepítéséhez és kezeléséhez, valamint nem alkalmas Unicode kódolásra, ezért az Adobe is áttért a sokkal előnyösebb OpenType fontok használatára.
TWAIN (Technology Without An Independent Name) A számítógép és különféle perifériák közötti kommunikációs protokoll, elsősorban képi adatok átadására. Ezzel képesek a szkennerek és a digitális fényképezőgépek kommunikálni a szoftverekkel.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z