Kislexikon – U

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

UCA (Under Color Addition – sötét szín visszaadás) Ez a színvisszavétel ellenkezőjét végzi, ugyanis a sötét, árnyékos részeken a GCR metódussal meghatározott fekete mennyiségéből vesz vissza, és azt a három alapszín (CMY) keverékével helyettesíti. Ez részletekben gazdag, sötét, színdús árnyékot eredményez, amely összességében sokkal jobban mutat, mint a teljes színvisszavétel után.
UCR (Under Color Removal – sötét szín eltávolítás) Hagyományos színvisszavételi eljárás, amely a kép árnyékos, sötét régióiban érvényesül. Minden középtónusnál sötétebb színből kiválasztja a legalacsonyabb arányú összetevőt, majd azt eltávolítja és annak megfelelő mennyiséget vesz vissza a többiből is. A visszavett színeket feketével helyettesítve sötétebb, markánsabb árnyékokat lehet elérni.
Unicode Betűtípusokban (fontfájlokban) alkalmazott több Byte-os kódolási rendszer, amely a régebbi 256 helyett több mint 65000 lehetséges karaktert tárolhat. TrueType és OpenType betűkben használatos kódolás.
Unsharp Mask
(életlen maszk)
Digitális eljárás, amely egy optikai csalódás segítségével a képet látszólag élesebbé teszi. Ez nem pótolja a ténylegesen élesen fotózott képet, mivel valódi részleteket nem visz fel a képre.
URL (Uniform Resource Locator) Egy bizonyos hely (site) vagy fájl pontos helye az interneten (például http://www.fontolo.hu/pelda/index.html). A felépítése mindig a következő: protokoll (http://), domain (www.fontolo.hu/), szükség esetén elérési út, azaz alkönyvtár (pelda/) és végül a fájl neve (index.html). Ha a protokollt elhagyjuk, azt a böngésző automatikusan http://-nek veszi, ha pedig a fájlnevet elhagyjuk, akkor az index nevű fájlt fogja keresni.
USB (Universal Serial Bus) Csatolófelület, amely újabb és gyorsabb, mint a párhuzamos és soros portok és számos eszköz csatolását lehetővé teszi: szkennerek, nyomtatók, digitális fényképezőgépek, külső meghajtók, modemek, billentyűzetek, egerek stb. További előnye, hogy a kábelen az adat mellett tápfeszültség is van, így a kisebb energiaigényű berendezéseknek nem kell külön táp.
UXGA Szabványos felbontásérték: 1600×1200 pixel.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z