Kislexikon – V, W

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z

Vágójel
(crop mark)
A nyomdai sokszorosításra szánt eredetin szereplő jelek, amelyek a a vágott méreten kívül, a nyersméreten találhatók és megmutatják a végleges, vágott méretet. A legtöbb program képes automatikusan elhelyezni, a professzionális kiadványszerkesztő-programokban a vastagsága és távolsága is beállítható.
Vágógörbe(Clipping path) Pixeles vagy vektoros képekben tárolt Bézier görbe, amely a kiadványszerkesztő-programokban maszkként funkcionál: ami a görbén kívül van, az nem látszik a képből. Ezzel lehet létrehozni átlátszóság hátterű képeket.
Vágott méret A kész nyomtatvány végleges mérete, vágás után. A legtöbb szoftverben ezt kell beállítanunk oldalméretnek, akkor is, ha a nyomdai munkafolyamathoz szükséges nyersméret nagyobb. A vágott méreten kívül esik többek között a kifutó.
Vaknyomás Papír domborítása, hatása hasonló a szárazbélyegzőhöz.
Vákát oldal Szándékosan üresen hagyott oldal a kiadványban.
VCD (Video Compact Disc) Mozgókép és hang tárolására használt CD szabvány; általában 74 perc (650MB) MPEG-1 formátumú videót és sztereó hangot tartalmaz. A minősége hozzávetőleg a VHS videóhoz hasonlítható.
Méret: 352×240 (NTSC) vagy 352×288 (PAL)
Frame rate: 29,97 kép/másodperc (NTSC) vagy 25 kép/másodperc (PAL)
Sávszélesség: 1152 kbps
Audio: Stereo, 44.1kHz, 224kbps
v/cm (vonal per centiméter) A raszterrács finomságának mérőszáma, hasonló az angolszász lpi mértékegységhez; a kettő közötti váltószám a cm-hüvelyk aránynak megfelelően kb. 2,5. Gyakran kettőskereszttel (#) is jelölik.
Vektoros ábrázolás A kép egyes elemeit matematikailag leírható vonalakra és görbékre bontjuk, majd ezek paramétereit tároljuk. Előnye, hogy a kép nagyításánál/kicsinyítésénél a felbontás nem romlik, azaz az ilyen képek nyomtatási minőségének csak a nyomtató felbontása szab határt, hátránya viszont, hogy az árnyalatokat, átmeneteket csak matematikailag leírható síkidomok által alkotott területekként tudja kezelni.
Vetett árnyék
(Drop Shadow)
Digitális képfeldolgozásban gyakran használt látványhatás, ahol a hangsúlyozandó rajzolatot vagy szöveget „kiemeljük” a háttérből azáltal, hogy mögé egy sötétebb, árnyékszerű foltot teszünk.
Védőborító(envelope)
A kötéstáblát védő, de azzal fizikailag nem összetartozó, rendszerint nyomott lap. Grafikai megjelenése kiemelten fontos a könyv esztétikai összképe szempontjából.
VGA Szabványos felbontásérték: 640×480 pixel.
Video Out Digitális fényképezőgépeken, illetve videokártyákon annak jelzése, hogy az eszköz képes NTSC és/vagy PAL rendszerű videojel kiadására, azaz a képek megjelenítésére TV képernyőn.
Vörösszem (Red-Eye) A vaku fényének visszaverődése a szem érhártyájáról vörösre színezi a fotón az alany pupilláját. A vörösszem leggyakrabban az automatikus fényképezőgépek esetén jelenik meg, ahol a vaku közel van az objektívhez és az alany belenéz a lencsébe. A korszerűbb fényképezőgépek képesek csökkenteni ezt a hatást azáltal, hogy a vaku elő-villan és ezért az alany pupillája összeszűkül.
WMF (Windows Metafile) A WMF a Windows saját belső formátuma, amely tulajdonképpen a GDI (Graphics Device Interface) függvények segítségével dolgoznak, amelyek a Windows beépített grafikai függvényei. Metafile lévén képes mindennemű információ tárolására. A profi kiadványszerkesztőprogramokkal való kommunikációja nem kielégítő, mivel a Bézier görbéket egyenes szakaszokkal közelíti. Így nem csak túlságosan összetett görbéket kapunk eredményül, de gyakran az ívelt vonalak összetöredeznek és használhatatlanná válnak. A szöveget szövegként képes tárolni, de itt is felmerülhetnek problémák. Mindent összevetve WMF formátumban csak akkor célszerű dolgoznunk, ha más lehetőségünk nem maradt.
WYSIWYG (What You See Is What You Get) Szó szerint: azt kapod, amit látsz. Olyan szerkesztőprogramok jelzője, amelyeknél a szerkesztett nézett és a kész (nyomtatott) nézet megegyezik.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUV,WX,Y,Z